Торове, препарати за растителна защита, семенa.

Казвам се Димитър Милков, обработвам земеделска земя в землищата на общ. гр. Ген Тошево.

През миналата стопанска година използвах продукт на Solufeed – течен азот N34 в пшеница. Мотивът ми да се спра на този продукт е съотношението на формите на азота. Трите форми на азот в това съотношение елиминират вероятността от образуването на пригори. С този продукт допълних азотното хранене на културата. Положително мога да кажа, че ефекта е отличен и действието му повлия на добива и качеството на зърното.

Тази година отново залагам на Solufeed – течен азот N34, на 100% от моито площи с пшеницата.

ЗП Димитър Милков гр. Ген Тошево

ЗП Димитър Милков гр. Ген Тошево

Тази година реших да използвам продуктите – Алианс и Трейлър за хербицидно пръскане в пшеницата и ечемика. След оглед и консултация с търговския представител на фирма Агрева, решихме да ползваме хербицида Алианс в ечемик и Трейлър в пшеница. При ечемика се спряхме на продукта – Алианс, защото е с две активни вещества и на полето преобладаваха трудни за контрол широколистни плевели като великденче, къпина, поветица и др. Доза на приложение, която съм използвал,  е 10 гр/дка, за да се види и ефекта на почвеното му действие. Пръскането беше изведено рано на пролет по препоръки от екипа на фирма Агрева. Това беше направено с такава цел, че активните вещества на препарата да имат контакт с повърхността, преди пшеницата да прерасне.  В продукта Алианс ми хареса това, че е селективен към културата, гъвкав е спрямо климатичните условия и може да се ползва при по-ниска температура.

ЗП Шенол Кадиров, с. Искра, обл. Силистра.

ЗП Шенол Кадиров

ЗП Шенол Кадиров

През 2022г. реших да закупя семена от селекцията на Семенарска Къща Садово. Спрях се на сорт Лазур, който е мека, хлебна пшеница с добри хлебопекарни показатели и има добра почвена и климатична пластичност. Исках да го сравня с другите сортове, които отглеждам и да видя как ще се представи при климатичните условия, които са при нас. Този сезон всички пшеници поникнаха много късно. Въпреки това Лазур успяха да развие 2-3 братя. Посевната норма е 25 кг/дка. Предсеитбено има 25кг NPK 15/15/25+15%SO3 и в началото на януари има 40 кг/дка карбамид. През пролетта показа добра устойчивост на отрицателни температури.

Очаквам жътвата, за да отчетем резултатите.

Антон Андонов агроном при ЕТ Джавит-Давид Бейтула

с. Карапелит обл. Добрич

Антон Андонов агроном при ЕТ Джавит-Давид Бейтула

Антон Андонов агроном при ЕТ Джавит-Давид Бейтула

Името ми е Станислав Маврев и съм агроном във фирма Пантекс Агро ЕООД гр. Дългопол.

През пролетта на 2022 г. си заложих собствен опит с продукта Солифид Универсал – на поле от 400 декара – половинката напръсках с гореспоменатия продукт доза 200гр./дка. Няма да крия, че дни след като използвах Солифид Универсал третираната част от полето видимо изглеждаше по-добре от останалата половина, която бях оставил за контрола, но за мен, както и за всеки земеделски производител,е важно какво ще отчетем като добив. Разликата в добива меко казано ме изненада положително, т.к. на третираната част получих с 60 кг./дка пшеница повече от контролата.

Този пролет отново заложих на Солифид Универсал т.к. се убедих в качествата му.

23.04.2023 г.

С. Маврев

С. Маврев

С. Маврев